Vår Story


Vi som grundade Slussens Pensionat heter Vibs och Robert Sohlberg. När vi kom hit, för snart 30 år sedan, hade vi tänkt stanna en sommar men blev kvar. Om ni kommer hit förstår ni varför!

Nu går vi genom ett generationsskifte och “barnen” Julian och Isabella tar tillsammans med vänner över driften av pensionatet, kökschef David Lundqvist och hotellchefen Jesper Säll.   

.

Alfrida gjorde badpensionat av sillfabriken 

Slussens Pensionat var från början en konservfabrik som byggdes 1926.
Sillen landades direkt från sjön och lades in som gaffelbitar. Sillen skar på ett långt bord som stannat kvar i huset i alla år. Det är idag buffébord på verandan och honnörsbord på våra bröllop. I början på 30-talet gick fabriken i konkurs och köptes av en driftig kvinna från Anfasteröd på andra sidan fjorden. Alfrida Andersson hade jobbat länge på ångbåtarna som gick i trafik på Slussen och säkert vilat ögonen på fabrikens vackra läget i viken. Hon byggde en veranda och ett annex i backen, inredde rum och målade hela härligheten vit. Ett badpensionat hade kommit till Slussen. Hit kom välbärgade göteborgare på hel- eller halvpension, tog stärkande saltbad och njöt av Alfridas berömda kokkonst.

Med en stekpanna och lite jädra anamma

När vi kom hit hade vi startkapital på femtusen lånade kronor, för det fick vi en stekpanna och ett par bra knivar, en del basvaror i skafferiet och sedan var det dags att öppna. Vi hade inte så mycket att stå i den där första sommaren, det fanns tid till att skala potatis och diska för hand, plocka blommor och sy förkläden, föda och amma barn, spela och sjunga förutom att laga mat och servera. Pensionatet drevs på den tiden av en liten ideell kulturförening som anordnade konstutställningar och bjöd på några musikkvällar sommartid. När vi sen köpte pensionatet efter ett par år byggde vi vidare på traditionen.

Våra musikervänner från Göteborg kom ut för att hjälpa oss få igång stället: Björn Afzelius, Totta Näslund, Ulf Dageby, Bengan Blomgren, Sonya Hedenbratt, Gunnar Danielson, Evabritt Strandberg och många andra.

.

Kocken som stod på scen med Sveriges musiker  

Under de första åren stod Robert själv för musiken! Efter ett tufft kockpass slängde han av sig förklädet och tog scenen i besittning. Hans husband genom åren har bytt skepnad och namn, High Noon, Biggles Bubbles, Le Big och idag Big is Less. Husbandskvällarna är alltid de som fyller dansgolvet!

De första tio åren drev vi pensionatet som ett sommarnöje men sedan 1997 är hotellet och restaurangen öppna nästan året runt för konferenser och weekendgäster.

Artistlistan har genom åren vuxit, liksom vårt kontaktnät, och vi vågar idag påstå att vi har en av Sveriges intressantaste musikscener. Inte minst för att vi presenterar musikerna i en intim miljö och bjuder god mat därtill. 

“Musiksagan som fortsätter ljuda 

Nu drivs Slussens Pensionat av nästa generation Sohlberg, Julian och Isabella. De driver vidare Pensionatet i samma anda och många nya ideér tillsammans med en verklig mästare i matlagining kökschef David Lundqvist och serviceproffset med mycket humor hotellchefen Jesper Säll. 

Det är viktigt att bevara det Slussens Pensionats själ samtidigt som att utvecklas. Och visst har “barnen” den spetskompetens som krävs:
Isabella Sohlberg är själv musiker och har jobbat i musikbranschen i flera år. Julian Sohlberg är sommelier, han är lite av ett naturfenomen när det kommer till service och mest en nörd när det kommer till naturvin och smak-kombinationer. David Lundqvist har vunnit Årets Kock 2018 och Jesper Säll har arbetat på toppkrogar som Bhoga i Göteborg och Noma i Köpenhamn.
Vem vet vad detta gäng hittar på för Panget härnäst?

Slussens Pensionat
Slussen 415
47393 Henån

M: info@slussenspenionat.se
T: +46 304 37525 

Öppettider:
Nu har vi säsongsstängt
Från 11 juni öppet fre, lörd kl 18-20 (bar från kl 14)
Från till midsommar öppet varje dag kl 18-20 (bar från kl 14)

Nu är hotellet öppet för Lägenhet/stuga med självhushåll: Boka här